Kino na hranici uvede retrospektivy Formana a Żuławského

13. 7. 2021

Festival českého, polského a slovenského filmu Kino na Hranici se po loňské mimořádně uspořádané online variantě vrací do svého pravidelného místa konání, Českého Těšína a polského Těšína. Diváci budou moci zhlédnout řadu nových i starších filmů uspořádaných do tematicky rozčleněných sekcí. Kromě retrospektivy věnované 90. výročí založení barrandovských ateliérů, která zahrne široký výběr převážně českých filmů napříč dekádami, zde budou k vidění také sekce zasvěcené dvěma významným režisérským osobnostem.

Z české strany půjde o Miloše Formana, jehož význam zásadně překročil hranice středoevropského prostoru. Festival odpromítá ucelený průřez Formanovou tvorbou, od raných novovlnných snímků Černý Petr nebo Lásky jedné plavovlásky, přes oscarové filmy Přelet nad kukaččím hnízdem či Amadeus až po režisérova pozdní díla Goyovy přízraky a Muž na Měsíci. Hrát se bude také dokument Miloš Forman: Co tě nezabije… režiséra Miroslava Šmídmajera. Pořadatelé dále lákají na řadu Formanových spolupracovníků a přátel, kteří doplní nezvyklý pohled na tuto mimořádnou uměleckou osobnost.

Mezinárodně proslulým režisérem polské národnosti, který se na letošním Kinu na Hranici dočká obdobně rozsáhlé retrospektivy, bude Andrzej Żuławski. Jeho pořadatelé přehlídky popisují jako originálního a kontroverzního umělce, jehož filmy šokují, hypnotizují a vyvolávají rozpolcené reakce. Diváci budou mít možnost zhlédnout Żuławského méně známé krátkometrážní filmy Píseň triumfující lásky a Pavoncello, stejně jako vrcholné filmy Na stříbrném glóbu a Modrá nota nebo poslední režisérův film Kosmos z roku 2015. Přítomni v Těšíně budou také Żuławského spolupracovníci, hudební skladatel Andrzej Korzyński a kameraman Andrzej J. Jaroszewicz.

23. ročník Kina na Hranici proběhne ve dnech od 30. července do 4. srpna. Na festivalovém webu je k nalezení kompletní program přehlídky, v němž nechybí ani pocta Václavu Havlovi a projekce aktuálních filmů. Akreditace jsou již v prodeji.

Zpět

Sdílet článek