Noirovou přehlídku za týden slavnostně zahájí Špinavá dohoda

13. 8. 2020

Již za týden začíná Noir Film Festival, přehlídka detektivek, temných thrillerů a pochmurných melodramat. Slavnostně ji ve čtvrtek 20. srpna večer na hradě Křivoklát zahájí vizuálně atraktivní film Špinavá dohoda (1948) Anthonyho Manna o trojici milenců na útěku.

Úderem čtvrtečního poledne festival odstartuje projekcí československého filmu Konec cesty (1959), který si díky prostředí Tuzexu, v němž se odehrává, vysloužil přezdívku „valutový noir“. Snímek Miroslava Cikána situovaný v zajímavých kulisách stavby přehrady na Mostecku bude promítán v sekci československých noirů společně s tituly jako Kouzelný dům (1939), Tam na konečné (1957) a Náměstí svaté Alžběty (1965). Posledně jmenovaný film přijede na Křivoklát osobně uvést slovenská herečka a patronka letošního ročníku Emília Vášáryová.

Kromě dalších tří festivalových patronek Vilmy Cibulkové, Lenky Krobotové a Kláry Issové na Křivoklát dorazí i herci Jan Šťastný a Jiří Dvořák, kteří budou ve třech programových blocích předčítat ukázky z mistrovského díla světové krimi literatury, románu Patricie Highsmith Cizinci ve vlaku. Jeho slavnou adaptaci v režii Alfreda Hitchcocka návštěvníci uvidí při páteční open-air projekci na hradním nádvoří.

Pořadatelé dále doporučují klasický noir Sladká vůně úspěchu (1957), který byl ve své době nejkomplexnějším portrétem zákulisí Broadwaye a pulsujícího nočního života v New Yorku. Souběžně s festivalovým uvedením filmu vyjde americký debut režiséra Alexandera Mackendricka ve sběratelské Blu-ray edici. Součástí disku je bonusový dokument Mackendrick – The Man Who Walked Away (1986) a booklet s průvodní esejí dramaturgyně Noir Film Festivalu Jany Bébarové o historickém kontextu vzniku snímku.

Zřejmě nejaktuálnějším filmem v programu pak bude sedmdesát let staré béčko o virové nákaze šířící se velkoměstem Zabiják v ulicích New Yorku (1950), inspirované skutečným případem epidemie neštovic z poloviny 40. let.

Kompletní program festivalu, ceny festivalových pasů a vstupenek, tipy na ubytování a další informace jsou k nalezení na festivalovém webu.

Zpět

Sdílet článek