Berlinale uvede nového Petzolda, Ferraru i Kelly Reichardt

29. 1. 2020

Čekání na seznam filmů z hlavní soutěže festivalu Berlinale se letos neobvykle protáhlo až do konce ledna. Snad také proto, že tato významná přehlídka spolu s jubilejním 70. ročníkem dostala i nové vedení, programového ředitele Carla Chatriana (dříve šéfa MFF Locarno) a výkonnou ředitelku Mariette Rissenbeek.

Zřejmě největším ryze cinefilním úlovkem nového dramaturgického týmu je novinka tchajwanského režiséra Tsai Ming-lianga s názvem Rizi (Dny), v níž nebude chybět ani filmařův dvorní herec, spolupracovník a partner Lee Kang-sheng.

Chatrianovi se pro berlínskou soutěž podařilo získat i nový film nonkonformního bouřliváka Abela Ferrary Siberia, který má být průzkumem snového jazyka. V hlavní roli se představí Willem Dafoe, který hrál již v několika Ferrarových filmech, mj. v životopisném snímku Pasolini.

Z amerických filmů se v Berlíně představí lehce westernové drama First Cow uznávané režisérky Kelly Reichardt. A poté snímek další zámořské autorky Elizy Hittman Never Rarely Sometimes Always, který se s výbornými ohlasy hrál již na právě probíhajícím festivalu Sundance.

Současnou německou kinematografii ve výběru zastoupí pravidelný účastník berlínské soutěže Christian Petzold, který tentokrát uvede moderní adaptaci pohádkového příběhu o vodní víle s názvem Undine. Dále bude k vidění i nová adaptace slavného románu Berlin Alexanderplatz, jejímž režisérem je Burhan Qurbani.

Překvapením je nepochybně zařazení filmu DAU. Natasha, jenž vychází z megalomanského projektu ruského autora Ilji Chržanovského. Šlo v podstatě o experiment, při kterém Chržanovskij vytvořil na severu Ukrajiny obří Institut připomínající ústavy stalinistického Ruska a přesídlil do něj na několik měsíců i let řadu herců i neherců. Ty pak dlouhodobě natáčel a sledoval, z čehož získal údajně více než 700 hodin materiálu. DAU. Natasha tak představuje jeden z prvních výstupů projektu - a zřejmě vůbec první filmový.

V berlínské soutěži dále nebudou chybět ani některé stálice festivalového okruhu, korejský režisér Hong Sang-soo, francouzský auteur Philippe Garrel, britská režisérka Sally Potter nebo perzekvovaný íránský režisér Mohammad Rasoulof, jehož film vznikal v koprodukci Íránu, Německa a České republiky.

Kompletní seznam soutěžních filmů uvádí oficiální stránky festivalu. Berlinale letos proběhne v termínu od 20. února až do 1. března.

Zpět

Sdílet článek