Paul Schrader chystá film o moderním Vilému Tellovi z casina

6. 11. 2019

Režisérská kariéra Paula Schradera se až donedávna potácela od fiaska k ještě většímu fiasku. Všemožné nezdary, jež vyvrcholily otevřenou rozepří s producenty filmu Poslední šance na pomstu, zbrzdil až Schraderův zatím poslední film Zoufalství a naděje. Kritikou ceněné drama o umírajícím faráři připomnělo svým stylem i námětem filmy Roberta Bressona či Ingmara Bergmana a vrátilo slavnému scenáristovi Taxikáře odpovídající renomé.

Znovu nabytý kredit Schrader zužitkuje ve svém připravovaném revenge thrilleru The Card Counter. Pro hlavní roli režisér získal jednoho z nejlepších herců své generace Oscara Isaaca (V nitru Llewyna Davise, minisérie Najděte mi hrdinu). Ten si zahraje gamblera jménem William Tell, který se touží vykoupit ze svých hříchů.

Příběh filmu The Card Counter se bude odehrávat v prostředí Las Vegas, kde si Tell vydělává jako karetní hráč. Když jej ale osloví rozohněný mladík Cirk, rozhodne se mu pomoci. Při společné cestě casiny hrdinové doputují až na mistrovství světa v pokeru, které se odvážně pokusí vyhrát. Jenže Cirkova nevypočitatelná povaha znovu Tellovi připomene jeho temnou minulost a zavede jej na scestí...

Zda bude snímek prozkoumávat paralelu se švýcarským lidovým hrdinou Vilémem Tellem, zatím z dostupných informací není zřejmé. Schraderův a Isaacův Tell má nicméně být moderním antihrdinou, jehož příběh by se měl dotknout i některých velmi současných a velmi nepříjemných témat. Jinými slovy, starý dobrý Schrader.

Zpět

Sdílet článek