Dario Argento připravuje autorský hororový seriál Longinus

16. 10. 2019

Klasické giallo, jak jej představovaly vrcholné filmy italského režiséra Daria Argenta Suspiria nebo Tmavě červená, je podle všeho mrtvé. Dnes vznikají snímky, jež tento hororový subžánr různě citují, přetvářejí nebo po svém adaptují. Autorská dvojice Hélène Cattet, Bruno Forzani například proslula fetišistickými, abstraktními výtažky z gialla ve filmech Amer a Podivná barva slz tvého těla. Luca Guadagnino v loňském roce natočil rozpínavý remake Suspirie, který se od originálu v mnohém odlišuje a podstatně rozšiřuje jeho záběr.

Pro Argentovy příznivce nyní ale přichází pozitivní zpráva. Takřka osmdesátiletý režisér v současnosti chystá nový televizní seriál s názvem Longinus, který bude jeho prvním projektem od roku 2012. Tehdy natočil slavného Draculu ve stereoskopickém 3D, jenže snímek se pozitivního přijetí nedočkal. A podobně jako většina Argentových pozdních filmů propadl u kritiků i publika. Podaří se Argentovi "vstát z mrtvých"?

Nadějné je, že za Argentovým připravovaným seriálem stojí nová italská produkční společnost BIM, která je vlastněná vlivnou a respektovanou společností Wild Bunch. Podle prvních informací má jít o "autorský seriál", který bude směřovaný na mezinárodní trh.

O čem Longinus přesně bude, se zatím můžeme jen dohadovat. Víme, že se seriál bude odehrávat mezi francouzským Grenoblem a italskou Sienou. Zároveň v něm půjde o záhadné vraždy, starodávná tajemství a různé ezoterické jevy.

Longinus, v češtině překládaný jako Longin, byl římský voják, který podle Janova evangelia probodl Ježíše Krista na kříži kopím. Bude mít Argentův seriál s touto biblickou referencí nějakou souvislost? Uvidíme snad již brzy.

Zpět

Sdílet článek