Park Chan-wook natočí remake satirického filmu Sekera

8. 10. 2019

Podle aktuálních zpráv z filmového festivalu v jihokorejském Pusanu bude dalším filmem známého režiséra Park Chan-wooka anglickojazyčný remake černé komedie Sekera. Tu v roce 2005 natočil francouzský tvůrce řeckého původu Costa-Gavras, jenž proslul především jako autor politických dramat.

Sekera vypráví o jistém Brunu Davertovi, manažerovi v papírnách, který jednoho dne přijde o práci. Po dvou letech bez zaměstnání se bezprizornímu muži vylíhne v hlavě nápad, jak celý problém vyřešit: eliminovat svoji konkurenci za každou cenu. Film je adaptací románu Donalda Westlakea.

O tom, že natočí remake Sekery, uvažoval Park Chan-wook již před více než deseti lety. Od té doby se projekt v nepravidelných intervalech znovu několikrát probouzel k životu, ale vždy jeho vzniku nakonec něco zabránilo. Naposledy před dvěma lety selhalo na poslední chvíli financování.

Práva k filmu Sekera vlastní Costa-Gavras a jeho manželka. Oba na připravovaném remaku figurují v roli producentů a záměr jihokorejského režiséra schvalují. Costa-Gavras na snímcích Park Chan-wooka obdivuje zejména režisérovu verzatilitu, s jakou dokáže přistoupit k rozdílným látkám.

Park Chan-wook si na Západě udělal jméno především svou trilogií o pomstě, tvořenou filmy Má je pomsta, Old Boy a Nebohá paní Pomsta. Prostřední z nich se stal zřejmě vůbec nejslavnějším Parkovým dílem, které se v roce 2013 dočkalo amerického remaku v režii Spikea Lee. Naposledy Park Chan-wook natočil špionážní televizní minisérii The Little Drummer Girl podle románu Johna le Carrého.

Zpět

Sdílet článek