Steven Soderbergh natočí film o kauze Panama Papers

15. 4. 2018
Není to tak dlouho, co Steven Soderbergh prohlašoval, že skončí s filmařskou kariérou. Jen za poslední rok ale neposedný americký režisér stihnul přivést do kin komediální heist film Loganovi parťáci a nízkorozpočtový thriller Unsane, vytvořit pro HBO interaktivní seriál Mozaika a letos v únoru navíc dokončit natáčení sportovního dramatu High Flying Bird.

Aktuálně pak Soderbergh připravuje dokudrama o kauze Panama Papers, při které v roce 2016 unikly na veřejnost miliony dokumentů ze světa daňových rájů. Šlo přitom o dosud nejrozsáhlejší datový únik v historii žurnalistiky.

Předlohou snímku s názvem The Laundromat (Prádelna) bude loňská kniha Secrecy World, v níž celou kauzu a s ní související svět stínové ekonomiky rozkrývá držitel Pulitzerovy ceny Jake Bernstein. Scénář podle této knihy napsal Scott Z. Burns, který v minulosti se Soderberghem spolupracoval na filmech Informátor!, Vedlejší účinky a Nákaza.

Právě k procedurální Nákaze, jejíž děj mapoval průběh celosvětové virové pandemie, bude mít The Laundromat zřejmě nejblíž. Také tento film se bude odehrávat na několika kontinentech, konkrétně v šesti různých zemích světa. Herecké obsazení prý má být hvězdné, leč konkrétní jména zatím do médií nepronikla.

Je pravděpodobné, že i v tomto případě bude Soderbergh, jak je jeho dobrým zvykem, pracovat velmi rychle. První hrubý sestřih mívá režisér obvykle hotový již krátce po skončení natáčení.

A aby toho nebylo málo, Soderbergh v současnosti chystá ještě jeden projekt, šestidílnou minisérii o židovském lékaři a dobrodruhovi známém jako Mehmed Emin paša. Na tu si ale budeme muset počkat o něco déle.

Zpět

Sdílet článek