Restaurované Satanské tango se příští rok vrátí do kin

20. 1. 2018
Sedm a půl hodiny dlouhý opus maďarského režiséra Bély Tarra se znovu objeví v kinech a vyjde také na Blu-ray a VOD. Na restaurované, digitalizované verzi Satanského tanga v rozlišení 4K v současnosti pracuje losangeleská společnost Arbelos Films. Ve Spojených státech pak snímek vstoupí do kin počátkem příštího roku.

Satanské tango se odehrává v zapadlé maďarské vesničce, kde jako by se zastavil čas. Existenciální příběh hříšných lidí, kteří čekají na příchod proroka a marně se snaží vymanit ze své tísnivé životní situace, natočil Tarr podle románu svého dlouholetého spolupracovníka László Krasznahorkaie.

Obnovená verze Satanského tanga je naplánovaná na pětadvacáté výročí od jeho světové premiéry, která proběhla v roce 1994 na Berlinale ve vedlejší sekci Forum. Černobílý snímek, v němž dominují dlouhé, často až desetiminutové záběry, se posléze stal jedním z nejvýznamnějších Tarrových děl. V posledním vydání ankety nejlepších filmů všech dob magazínu Sight & Sound snímek obsadil 35. místo společně s filmy Psycho, Metropolis a Jeanne Dielmanová, Obchodní nábřeží 23, 1080 Brusel.

V českých kinech bylo Satanské tango k vidění spíše sporadicky. Před deseti roky snímek do programu zařadil pražský Febiofest, o pár let později se film hrál také na Letní filmové škole, kam jako host přijel sám maďarský režisér. S plánovanou digitalizací Tarrova majstrštyku se otevírá možnost uvést snímek po delší době znovu. Doufejme, že se této příležitosti chopí i některý z domácích distributorů, přehlídek či kin.

Zpět

Sdílet článek