Zlaté glóby opanoval film Tři billboardy kousek za Ebbingem

8. 1. 2018
Nedělní slavnostní ceremoniál Zlatých glóbů ovládl film Tři billboardy kousek za Ebbingem vyprávějící o ženě, která se rozhodne vzít případ vraždy své dcery do vlastních rukou. Hořce vtipná kriminálka britského režiséra, scénáristy a dramatika Martina McDonagha vyhrála celkem čtyři ocenění, a stala se tak nejúspěšnějším snímkem večera. Kromě hlavní ceny za nejlepší drama uspěl film také v hereckých kategoriích, kde si pro cennou trofej na pódium přišli Frances McDormand a Sam Rockwell. McDonagh navíc vyhrál cenu za nejlepší scénář.

V kategorii určené filmovým komediím a muzikálům zvítězil snímek Lady Bird o problémech dospívající dívky a jejím komplikovaném vztahu s matkou. Porazil tak jednoho z favoritů, horor Uteč, který se pro své originální zprostředkování afroamerické perspektivy v současných Spojených státech stal jedním z nevyzdvihovanějších filmů roku.

Spíše než rasové otázky se ale na předávání Zlatých glóbů připomínala kauza #MeToo, která od loňského podzimu silně rezonovala celým Hollywoodem. Na fakt, že mezi nominovanými režiséry jsou pouze muži a ani jedna žena, jemně upozornila Natalie Portman, která nakonec tuto cenu předala Guillermu del Torovi za jeho fantastickou romanci Tvar vody. Otevřeně se pak k absenci ženských filmařek vyjádřila také Barbra Streisand, historicky jediná držitelka Zlatého glóbu za režii. Ten získala v roce 1984 za film Yentl.

Mezi televizními projekty se nejvíce dařilo Sedmilhářkám, které si připsaly čtyři Zlaté glóby. Úspěšný seriál stanice HBO soutěžil v kategorii určené minisériím, ačkoli do ní již striktně vzato nepatřil. HBO totiž koncem minulého roku oznámila, že Sedmilhářky budou pokračovat další sezónou.

Podle očekávání se dařilo seriálovému dramatu Příběh služebnice, které již stejně jako Sedmilhářky výrazně bodovalo na televizních cenách Emmy.

Za nejlepší zahraniční film pak novináři zvolili německý thriller Odnikud, který porazil například filmy Čtverec, Nemilovaní nebo Fantastická žena.

Zpět

Sdílet článek