Abrakadabra! Olomoucký festival PAF láká na první jména

13. 10. 2017
Magická povaha prvních experimentů s pohyblivým obrazem, rituály kolektivní divácké zkušenosti ale i pozvolné přelévání vizuálního umění do virtuálního prostoru — to jsou jen některé z fenoménů, jež bude letošní ročník Přehlídky animovaného filmu (PAF) s podtitulem „Abrakadabra” mapovat. Festival se koná od čtvrtka 7. 12. do neděle 10. 12. 2017 a je koncipován jako pohyblivý prostor pro umění na pomezí výstav, performance, projekcí a přednášek.

Spolupracovník Elysie Crampton a „tajná zbraň Radiohead”, violoncellista Oliver Coates, jehož média po právu přirovnávají k legendárnímu newyorskému smyčcovému experimentátoru Arthurovi Russellovi, se na PAFu představí hned dvakrát. Společně s vizuálním umělcem Lawrencem Lekem připravuje performance, na niž pak v barokní kapli jezuitského konviktu naváže komorním akustickým koncertem. Z tvorby Lawrence Leka budou rovněž uvedeny snímky Geomancer (2017) a Sinofuturism (1839–2046 AD) (2016). Ve videu Sinofuturism Lek rozvíjí paralelu mezi černošským afrofuturismem a v Asii lokalizovaným sinofuturismem, jež odkazuje k budoucnosti spjaté s umělou inteligencí.

Premiéru nového projektu připravuje také britský producent 0comeups, zástupce radikálního newyorského postklubového labelu Purple Tape Pedigree. V Berlíně usazený brazilský producent Alexis Chan aka Soda Plains na sebe v nedávné době upozornil specifickým zvukem odkazujícím k vaporwave a grimeu. Na PAFu však vůbec poprvé představí nový liveact, v němž komplexně pracuje se zvukovou a vizuální složkou.

V Kalifornii žijící vizuální umělkyně Shana Moulton, jež ve svých videích čerpajících z estetiky dívčích videoblogů prozkoumává současné podoby úzkosti, představí v Olomouci výběr ze své tvorby v rámci série prezentací, projekcí a performance.

Součástí programu bude i výstava a projekce výběru finalistů 11. ročníku soutěže českých pohyblivých obrazů Jiné vize, jejímž kurátorem je v letošním roce ředitel a kurátor pražské galerie Futura Michal Novotný.

Zpět

Sdílet článek