Cattet & Forzani přichází s ukázkou ze své westernové novinky

6. 9. 2017
Rok poté, co se objevily první zprávy o novém filmu režisérského dua Hélène Cattet & Bruno Forzani, je na světě také první upoutávka. A je v ní téměř všechno, co bychom od tvůrců artových žánrových hříček Amer a Podivná barva slz tvého těla čekali: sugestivní velké detaily, vrzání kožených rukavic, odkazy k italským žánrovým filmům.

Cattet a Forzani se mezi filmovými fajnšmekry proslavili jako experimentátoři s poetikou hororového podžánru giallo, kterou skrze puntičkářskou práci se zvukem, střihem nebo barvami dokázali vydestilovat do takřka abstraktních audiovizuálních koláží. V novince Laissez bronzer les cadavres provádějí francouzští autoři totéž se žánrem spaghetti westernu, jejž zpopularizoval především režisér Sergio Leone.

Jak potvrzuje trailer, ale i první recenze, adaptace sedmdesátkového románu opět klade důraz na sonické a vizuální vjemy. Dialogy a souvislejší děj zůstávají stranou. Jednoduchá zápletka se točí okolo uloupené čtvrt tuny zlata, s níž se parta gangsterů ukryje na zdánlivě tichém středomořském ostrově. Klid ale lupičům záhy naruší dvojice policistů a další nečekaní hosté. Zanedlouho se vše zvrhne v hromadnou přestřelku, v níž dojde k několika překvapivým zvratům.

Po premiéře filmu na letošním festivalu v Locarnu se většina kritiků shodla na tom, že Laissez bronzer les cadavres je řemeslně brilantní a senzoricky pohlcující. Aurore Engelen ze serveru Cineuropa dokonce psala o "neuvěřitelné smyslové symfonii." Recenze v magazínech Screen nebo Hollywood Reporter se nicméně shodují, že těchto působivých obrazových a sluchových atrakcí je nakonec přece jen trochu příliš.

O tom, jaký film doopravdy je, se můžeme nejdříve přesvědčit na festivalu Cinematik ve slovenských Piešťanech. Snímek se tu bude hrát pod názvem Nechajte mŕtvoly slniť sa v sekci Belgicko pod lupou: Manneken Pis a láska. Přehlídka začíná už za necelý týden, v úterý 12. září.

Zpět

Sdílet článek