V Locarnu vyhrál čínský dokument o ženě s Alzheimerem

13. 8. 2017
Zlatého leoparda pro nejlepší film vyhrál na festivalu v Locarnu čínský dokumentární film Mrs. Fang. V historii přehlídky je to vůbec poprvé, co hlavní ocenění získal právě dokument. Režisér Wang Bing ve svém snímku přibližuje deset dnů života ženy umírající na Alzheimerovu nemoc. Magazín Film Stage jej popsal jako "studii tváře a střízlivou esej o smrti", která se prý sice nesleduje lehce, ale vnímavé diváky může dovést až ke katarzi.

Zvláštní cenu poroty převzala režisérská dvojice Juliana Rojas a Marco Dutra za svůj snímek As Boas Maneiras (Dobré vychování). Hrdinkou žánrově eklektického příběhu o třídních a rasových rozdílech, sexualitě a vlkodlacích v současném São Paulu je osamělá zdravotní sestra z předměstí.

Cenu pro nejlepší režii si z Locarna odnesl François-Jacques Ossang za francouzsko-portugalský snímek 9 Doigts (9 prstů). Černobílý, noirově laděný film vypráví o muži, který na útěku před policií upadne do zajetí kriminálního gangu.

Porota vedená režisérem Olivierem Assayasem udělila cenu také francouzské herečce Isabelle Huppert ve filmu Mrs. Hyde režiséra Serge Bozona. Nejlepším hercem byl vyhlášen Elliott Crossett Hove za roli v dánském snímku Vinterbrødre (Zimní bratři).

Hlavní cenu ve vedlejší sekci Concorso Cineasti del presente pak získalo bulharské drama 3/4 o tříčlenné rodině - dospívajícím chlapci, náctileté dceři a jejich otci. Snímek režiséra Iliana Meteva tak navázal na loňský úspěch bulharského filmu Bez Boha, který v Locarnu vyhrál Zlatého leoparda.

Zpět

Sdílet článek