Magazín Slant má finanční problémy, žádá čtenáře o pomoc

19. 6. 2017
Americký magazín Slant, se rozhodl poprosit čtenáře o finanční pomoc. Internetový časopis o filmu, televizi, hudbě a videohrách sice podle slov redakce oslovuje více čím dál více lidí, ale klesající příjmy z reklamy přesto ohrožují jeho další fungování. Na webu Patreon je nyní možné přispět na provoz stránek částkou od jednoho dolaru měsíčně výše. Mezi odměnami za příspěvek je například možnost rozhodovat o textech, které posléze magazín zveřejní (10 dolarů měsíčně), nebo zisk blu-rayů s artovými filmy (25 a 50 dolarů měsíčně).

Magazín Slant založili v roce 2001 Ed Gonzalez a Sal Cinquemani. Časopis v posledních letech proslul zejména svými provokativními recenzemi, které často jdou proti zámořskému kritickému konsenzu. Redakce například označila za jeden z nejlepších filmů roku 2015 jinak rozpačitě přijatý hudební film Bez kalhot XXL a naopak poměrně ostře odsoudila oscarový film Revenant Zmrtvýchvstání.

Existenční problémy Slantu odráží dlouhodobou krizovou situaci nezávislé internetové žurnalistiky zaměřené na kulturu. V roce 2015 musel skončit například filmový a televizní magazín The Dissolve, který provozoval vlivný hudební časopis Pitchfork. Letos v březnu ukončil činnost web Movie Mezzanine.

Usilovný boj o čtenáře, od jejichž návštěvnosti se odvíjí příjmy z reklamy, v posledních letech proměnil povahu internetové publicistiky. I servery jako IndieWire, které za sebou mají velkého vlastníka, uzpůsobují svůj obsah co největší čtenosti. Oblíbené jsou nejrůznější seznamy filmů či televizních seriálů (20 nejhorších filmů roku 2017), stejně jako různé formy takzvaného click-baitu. Články jsou na sociálních sítích mnohdy inzerovány skrze nadsazená tvrzení, která mají za cíl vzbudit ve čtenářích určitou emoci a přimět je kliknout na odkaz.

Zpět

Sdílet článek