Agnès Godard vystoupí v Praze na Kameramanských dnech

6. 6. 2017
Agnès Godard, francouzská kameramanka a dlouholetá spolupracovnice významné francouzské režisérky Claire Denis, povede ve Francouzském institutu v Praze v Kině 35 ve středu 7. června od 16h masterclass a představí v 18h film Krásná práce (Beau travail) režisérky Claire Denis. Godard tak vystoupí jako hlavní host čtvrtého ročníku Kameramanských dnů, jež se konají od 1. června. Na její masterclass je vstup zdarma.

Agnès Godard se po studích kamery v Paříži stala asistentkou kamery Henrimu Alekanovi na filmech s Wimem Wendersem (Stav věcí, Paris Texas, Nebe nad Berlínem). Na těchto natáčení se seznámila s Claire Denis, tehdejší Wimovou asistentkou. Kariéra Agnès Godard byla od té chvíle úzce spjata s Claire Denis, se kterou natočila většinu svých filmů a která jí přinesla Césara za nejlepší kameru v roce 2001 za Krásnou práci. Kromě této dlouhodobé spolupráci filmografie Agnès Godard obsahuje více než 40 celovečerních filmů, kde se potkávají mimo jiné jména jako Agnès Varda, Peter Handke, Noémie Lvovsky, André Téchiné, Emanuele Crialese, Ursula Meier, Abdellah Taïa. Její poslední spolupráce s Claire Denis, film Krásné slunce uvnitř (Un beau soleil intérieur) s Juliette Binoche v hlavní roli, otevřela sekci Dva týdny režisérů na letošním festivalu v Cannes.

Kameramanské dny, které organizuje festival Ostrava Kamera OKO, pořádají také semináře ve studentském prostředí FAMU se speciálním video úvodem. Letošním hostem bude Paul Guilhaume, jehož celovečerní film Ava měl letos premiéru v Týdnu Kritiky na festivalu v Cannes. Na Kameramanských dnech Guilhaume představí své krátké filmy.

Zpět

Sdílet článek