Zlatého lva získal "Holub" Roye Anderssona

7. 9. 2014
Sobotní večer se na MFF v Benátkách nesl ve znamení vyhlašování vítězů. Nejvyšší ocenění, Zlatého lva, získal snímek švédského režiséra Roye Anderssona En Duva satt på en gren och funderade på tillvaron (Holub seděl na větvi a přemítal o bytí). Andersson tímto filmem po sedmi letech zkompletoval svou "trilogii o člověku", do které již předtím patřily snímky Ty, který žiješ (2007) a Písně z druhého patra (2000). Podle ohlasů z Benátek i dostupných videí si "Holub" zachoval Anderssonovu typickou absurdně-komediální poetiku založenou na pečlivě komponovaných, statických záběrech.

Stříbrný lev pro nejlepšího režiséra letos náleží Alexeji Končalovskovému, který na 71. ročníku benátské přehlídky soutěžil s filmem Bělyje noči počtalona Alexeja Trjapicyna (Bílé noci pošťáka Alexeje Trjapicyna). Končalovskij natáčel s amatérskými herci v izolované oblasti severského Archangelsku, ale výsledkem prý není jen realisticky působící sociální drama, ale tajemný film s těžko uchopitelným přesahem.

Velkou cenu poroty si odnesl Joshua Oppenheimer za dokument The Look of Silence, který tematicky navazuje na jeho veleúspěšný Způsob zabíjení (2012). Oppenheimer znovu natáčel v Indonésii, ovšem tentokrát se více soustředil na oběti politicky motivovaných masakrů ze 60. let, než na samotné zabijáky. Protagonistou se stává 44letý Adi, který se narodil dva roky poté, co byl jeho bratr v protikomunistických čistkách zavražděn. Snímek pak sleduje Adiho konfrontace s muži, zodpovědnými za bratrovu smrt.

Benátská porota, jíž tento rok předsedal francouzský skladatel Alexandre Desplat, vyzdvihla také herecké výkony. V hlavních kategoriích uspěli Adam Driver a Alba Rohrwacher, oba za film Hungry Hearts italského režiséra Saveria Costanza (Osamělost prvočísel).

Zpět

Sdílet článek