Přemoci patriarchát tradicemi / Sestry z kouřové sauny

21. 2. 2024 / Ema Fischerová
kritika
Placený

V příšeří kouřové sauny se napříč ročními obdobími setkává různorodá komunita žen, které jsou před sebou doslova i metaforicky obnaženy. Otevřeně, avšak ne bez obtíží, spolu sdílejí důvěrné zážitky a se vzájemnou pomocí překonávají osobní i generační traumata. Estonský*á filmař*ka Anna Hints ve svém dokumentu Sestry z kouřové sauny zpochybňuje nejen filmařské konvence, ale i vlastní národní tradice.

Kouřová sauna má na ženy léčivý, až terapeutický účinek. Samy ji ostatně popisují jako místo, kde ze sebe člověk smyje špínu. Na jejich duchovní i tělesnou očistu upomínají jak kapky potu smíchané se zkondenzovanou párou, tak zranitelné osobní výpovědi. Ženy se v bezpečném prostoru sauny dostanou k řadě různě vážných témat: od seznamovacích aplikací přes dospívání a první menstruaci až po vlastní zkušenost s rakovinou prsu nebo se znásilněním.

Kdo se chce s ostatními o něco podělit, dostává k tomu prostor. Ženy se navzájem poslouchají pozorně a bez předsudků. Když místy nemohou nalézt ta správná slova, vyjadřují svou podporu raději pomocí fyzických gest, jako je objetí nebo pohlazení po vlasech. Část útrap, jež v sauně probírají, je v nějaké podobě vlastní jim všem. Právě na základě této sdílené zkušenosti mohou nacházet komfort ve...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Film a umělá inteligence

151 / únor 2024
Více