Ten, kdo předpovídá bouři / Nuri Bilge Ceylan o Carlosi Reygadasovi

23. 12. 2023 / Nuri Bilge Ceylan
kamera-pero
Placený

Carlosovy filmy jsou pro mě cenné i tím, že se za hranicemi viditelného snaží prozkoumat tvář lidské duše a osobnosti a ty oblasti naší povahy, o které příliš nepečujeme. Navíc si myslím, že filmovými prostředky, které má k dispozici, skvěle dokáže vyjádřit nepolapitelnou rozpolcenost našeho vnitřního světa.

Společně se zápletkou prostoupenou násilím nepochopitelných událostí se snaží nabídnout nepředvídatelnou šíři a ohromující bohatství toho, co se odehrává v našem nitru. Jako někdo, kdo předpovídá bouři, i když se na obloze ještě neobjevil jediný mrak, prostřednictvím postav přináší abstraktní myšlenky, přesvědčení a intelektuální rozpory, které se nám honí hlavou. Je to jistého druhu snaha pochopit a vysvětlit sebe sama a člověka cestou určitých vybočujících momentů.

Stejně jako mnozí další jsem se s Carlosem Reygadasem seznámil díky jeho filmu Japonsko a svět, který se mi okamžitě nenávratně dostal pod kůži. Když jsem viděl jeho první film, okamžitě jsem pochopil, že patří mezi hrstku filmových tvůrců, kteří se snaží proniknout do tajemství života a lidské povahy, kteří jsou v případě nutnosti připraveni plout proti proudu a nikdy se kvůli očekáváním trhu nebo z jiných důvodů svého postoje nevzdávají. Následně...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Swingující Londýn

150 / prosinec 2023
Více