Vytloukání klínu klínem / Úsvit

23. 12. 2023 / Petra Chaloupková
kritika
Placený

Mladý tandem režiséra Matěje Chlupáčka a scenáristy Mira Šifry přivezl do českých kin dobové drama Úsvit, které diváka přenáší do baťovského vesmíru ohroženého bizarním nálezem. Na papíře se námět jeví jako atraktivní fúze společenských otázek a stylistických přístupů. Nebylo toho ale nakonec na dvojici moc?

Úvodní hypnotický záběr na dívčí sbor zpívající zneklidňující lidovou melodii dává vzpomenout na sílu Pawlikowského Studené války, kde folklorní chorály taktéž doprovázely nadčasové vyprávění zasazené v konkrétních historických kulisách. A přestože Úsvit na několika místech protne důrazný záblesk inovátorského tvůrčího řešení, který by snímek dostal alespoň na dohled Pawlikowského vize, s přibývajícími minutami stopáže se ukáže, že se výsledek samým přebytkem dobrých nápadů spíš pomalu dusí a stává nečitelným.

Expoziční třetina filmu se nicméně drží zásad dobové detektivky s prvky rodinného dramatu. Druhá polovina třicátých let, v nově budovaném městě kdesi pod Tatrami. Mladá paní továrníková Helena (Eliška Křenková) je v očekávání, zatímco její ambiciózní manžel Alois (Miloslav König) očekává jen příjezd šéfa za doprovodu slibných investorů. Jenže pár dní před důležitou návštěvou je v podniku nalezeno...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Swingující Londýn

150 / prosinec 2023
Více