Spravedlnost, manželství a jeden pád z okna / Anatomie pádu

1. 6. 2023 / Pavel Sladký
zoom
Placený

Francouzská režisérka Justine Triet se stala třetí držitelkou Zlaté palmy v historii canneského festivalu. A to díky filmu Anatomie pádu (Anatomie d'une chute), soudním dramatu, které poodhaluje vrstvy rodinné psychologie, běžně akceptovatelné společenské nerovnosti i fungování justice.

Sandra, úspěšná německá autorka několika románů, žije se svým manželem Samuelem na horské chatě nedaleko francouzského Grenoblu. Přestěhovali se z Londýna i se svým nevidomým synem Danielem, který před lety po nešťastné nehodě přišel o zrak. Právě on najde se svým vodicím psem po návratu z procházky otcovo mrtvé tělo. Leží v kaluži krve na sněhu přímo před domem. Vypadl – obvykle prý obezřetný a pečlivý – Samuel z okna vinou neopatrnosti během práce v podkroví, které se snažil zvelebit, aby si manželé mohli přivydělat pronájmem? Šlo o sebevraždu pod tíhou výčitek a životních neúspěchů? Nebo Samuelovi někdo „pomohl“? 

Ani jedna z prvních dvou hypotéz se zpočátku nezdá být moc pravděpodobná a neodpovídají jí ani první znalecké posudky. Pokud tedy šlo o zločin, na vině může být jedině Sandra, nikdo jiný se v domě ten den neobjevil. Nepočítáme-li studentku z úvodní scény filmu, která v den smrti brzy odpoledne přijela za Sandrou kvůli interview....

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Ne/korektní film

147 / červen 2023
Více