Když láska bolí / Kalvárie

1. 4. 2023 / Daniel Mičko
flashback
Placený

„Od umělce očekávám, že mi ukáže hranice. A aby mi ty hranice ukázal, musí přejít až na jejich druhou stranu,“ tvrdí hlavní postava snímku Dvacet devět palem (Twentynine Palms, 2003) francouzského režiséra Bruna Dumonta, jednoho z představitelů trendu New French Extremity. I vlivem těchto autorů se zobrazování a překračování hranic stalo součástí díla mnoha filmařů, včetně belgického režiséra Fabrice du Welze. Svým celovečerním debutem Kalvárie (Calvaire, 2004) dal jasně najevo, kudy se bude ubírat jeho pozoruhodná autorská tvorba.

Fabrice du Welz začal svou kariéru na vrcholu trendu New French Extremity. V plné míře proto využívá témat násilí a sexuality s tendencemi šokovat publikum či nabídnout mu náročný zážitek. Láska k filmu se u režiséra projevila už při setkání s hororovou kinematografií sedmdesátých let. K vlastní tvorbě ho inspirovala brutálnost snímku Texaský masakr motorovou pilou (Texas Chainsaw Massacre, 1974). V rozhovoru pro IndieWire prohlásil, že tehdy zjistil, že film může mít a má osobní vizi.

Před natočením celovečerního debutu se Fabrice du Welz představil krátkým filmem Quand on est amoureux, c'est merveilleux (1999), v...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Jasudžiró Ozu

146 / duben 2023
Více