Bára Anna Stejskalová / „Všechno v mých filmech se stalo“

1. 4. 2023 / Eliška Děcká
profil
Placený

Loutka byla v minulosti jakýmsi svatým grálem československé animace. Současní autoři, kteří se jí chtějí věnovat, však čelí zcela jiným produkčním podmínkám. Dnešní loutkové filmy vznikají většinou v menších soukromých studiích, tak jako ty Báry Anny Stejskalové, která již mnoho let spolupracuje se společností Bionaut a nedávno společně s dalšími kolegy založila i vlastní studio pod názvem Divize.

Založit si dnes vlastní animační studio není pro slabé povahy a vyžaduje to vytrvalost a umanutost, což jsou vlastnosti, které loutkovým animátorům nejsou cizí a Stejskalová není výjimkou. Když se kdysi na první pokus nedostala na FAMU, rozhodla se nečekat a odjela studovat do britského Bournemouthu, kde se naplno střetla se západním pojetím animačního průmyslu. „V prvním ročníku studovalo na sedmdesát lidí a hlavním PR školy bylo, že tam učil člověk, který animoval v Mulan koně. Přišlo mi vtipné, jak moc je pro ně Disney modla. Ale naučila jsem se tam hodně po řemeslné stránce, hlavně předělávat a předělávat,“ vzpomíná Stejskalová. 

Když byla o rok později na FAMU přijata, opustila Anglii a začala se v Praze věnovat autorské tvorbě a animované režii. Její první výrazný film, loutkový snímek Rybáři

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Jasudžiró Ozu

146 / duben 2023
Více