Spojeni emocí / Rozhovor s Alejandrem Loyazou Grisim

5. 12. 2022 / David Čeněk
kamera-pero
Placený

S režisérem filmu Utama Alejandrem Loyazou Grisim o bolivijské kinematografii, předkolumbovských kulturách a zestárlé lásce

U bolivijského filmu není téma předkolumbovských kultur (tzv. indiánů) ničím nečekaným. Přesto by mě zajímalo, proč jste se rozhodl zfilmovat příběh právě s tímto námětem?

Pocházím z města La Paz, které plynule navazuje na rozsáhlou náhorní plošinu Altiplano. Veškerá místní populace je propojena s touto oblastí, protože je to klíčový prvek svázaný s naší identitou. Také jsem chtěl natočit příběh o lásce. Jsem přesvědčený, že nejčistší a nejtrvalejší láska je mezi dvěma lidmi, s nimiž v dobrém slova smyslu zestárla. Druhým impulzem byla moje zkušenost dokumentaristy. Hodně jsem po Bolívii cestoval a točil filmy o životním prostředí. Uvědomil jsem si rozdíl mezi venkovem a městem a chtěl jsem i tento aspekt otisknout do filmu.

Takže jde o čistě fiktivní příběh bez reálného základu?

Ano, příběh je zcela vymyšlený. Má v sobě jen aspekty vycházející z reality, z mého rodinného života či z mé vlastní zkušenosti. 

Většině českých diváků, kteří neznají realitu Bolívie, připadají filmy o předkolumbovských národech značně autentické. Ze zemí, jako je Bolívie,...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Devadesátky

144 / prosinec 2022
Více