Na rozbouřených vlnách satiry / Trojúhelník smutku

20. 6. 2022 / Martin Horyna
zoom
Placený

Švédský režisér Ruben Östlund zvítězil na festivalu v Cannes před pěti lety s filmem Čtverec, kousavou kritikou chování elit a absurdit ze světa moderního umění. Ziskem Zlaté palmy vyvrcholil i jeho letošní návrat do Cannes, když uspěl s dílem snáze uchopitelným a přístupnějším. I Trojúhelník smutku ale hovoří o svých tématech se vzácnou, byť tentokrát o něco méně nápadnou komplexitou. 

Okouzlující úvodní scéna castingu, která představuje mladého modela Carla (Harris Dickinson), otevírá první ze tří dějství. I Carl by se rád prosadil v soutěživém prostředí, přestože dobře ví, že pohlední muži zde vždy stojí ve stínu krásných žen. Ostré lokty má i jeho partnerka Yaya (Charlbi Dean Kriek), tak trochu mrcha, což záhy prokazuje na večeři v luxusní restauraci. Hádat se, kdo zaplatí účet, přece můžete nehledě na svou movitost, nebo ne? Poučení je zřejmé: sebemenší nesoulad v rozložení peněz vede k nerovnosti moci. Jak ironické, že motto módní přehlídky z úvodu hlásá „Všichni jsou si rovni“.

Östlund skládá narativ rafinovaně. Na první pohled ledabyle spojený triptych středometrážních anekdot skrývá důmyslnou vyprávěcí konstrukci. První akt z prostředí modelingu – vedle přímého komentáře krutého světa prodejné krásy jako takového –...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Extrémní kinematografie

141 / květen 2022
Více