Malé velké filmy

29. 3. 2021 / Tomáš Pavlíček
kamera-pero
Placený

V poslední době jsem se znovu díval na filmy Před soumrakem (Richard Linklater, 2004), Blue Jay (Alexandre Lehmann, 2016), Expres na západ (Tommy Lee Jones, 2011), 10 položek a méně (Brad Silberling, 2006), My Dinner With Andre (Louis Malle, 1981) a Pilotova žena aneb Nelze myslet na nic (Eric Rohmer, 1981). Označil jsem si je pro sebe jako „malé velké filmy“. Působí totiž skromně a lehce, přitom ve mně dlouho doznívají a hovoří o zásadních životních momentech. Navíc jsou si v řadě věcí podobné.

Začínají osudovým setkáním. Muž potká ženu, kterou několik let neviděl. Dva kamarádi se po letech sejdou a jdou společně na večeři. Jeden člověk zabrání druhému v sebevraždě. A toto osudové setkání je rozvíjeno po celou stopáž filmu. Někdy v jedné situaci, častěji v sérii epizod. Odehrávají se na omezeném množství lokací. V jedné restauraci, v jednom bytě, po cestě ze samoobsluhy do práce či domů. Odehrávají se v omezeném časovém úseku. Během jedné noci, během dne a noci, během jednoho večera.

Stojí na propracovaných a uvěřitelných postavách, které jsou ve vzájemném kontrastu. Stojí také na propracovaných a uvěřitelných dialozích. Bohatý herec se baví s prodavačkou o kvalitě oblečení, které mají na...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Česká detektivka

134 / duben 2021
Více