Přelomová léta české kinematografie / anketa

4. 2. 2020 / Lukáš Skupa
téma
Placený

Přechod mezi dvěma režimy před třiceti lety nebyl ani v kinematografii ochuzen o dramatické události. Mnohé z nich upadly v zapomnění, a tak stojí za to si s odstupem připomenout, co přesně se tehdy odehrávalo v oblasti dramaturgie, produkce a distribuce nebo jak se proměňoval hraný, dokumentární a animovaný film. Přímí účastníci či svědci těchto událostí a změn v anketě hodnotí stav české kinematografie na přelomu osmdesátých a devadesátých let s přesahem do následujícího období. Jejich osobní svědectví dávají nahlédnout do tehdejšího institucionálního zázemí domácího filmu a mnohdy také naznačují, jak zásadní byla tato „přelomová léta“ pro dlouhodobější vývoj a budoucnost české kinematografie.

 

Martin Bezouška

dramaturg, scenárista

Tato anketa mě přiměla k zamyšlení nad oborem, který jsem vystudoval, velice slušně ovládal, a potom o něj přišel. K zamyšlení nad filmovou dramaturgií a jejím polistopadovým osudem.

Dnes už jsem si jistý, protože uplynulých třicet let potvrdilo naprosto zbytečnou likvidaci mozku Barrandova, tedy rozpuštění tvůrčích skupin a scenáristického oddělení na začátku roku 1991.

Jak k tomu došlo? Hned po listopadu 1989 vznikly na půdorysu historicky osvědčeného schématu...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Film po sametu

127 / únor 2020
Více