Short of the Week

26. 5. 2017 / Matěj Nytra
web

Debaty o (ztracené) tradici krátkometrážního filmu trvají řadu let. V současné české, obzvláště hrané tvorbě stále jako by platilo, že krátký snímek = povinné školní cvičení. Cílem tvůrců je co nejrychleji zvládnout celovečerní formát: ostatně i příklady z letošní debutantské vlny (David či Prach) jsou především výsledkem ambicí a energie absolventů roztáhnout původní plány a náměty do plné šíře a pokusit se proniknout za diváky v kině.

Problém totiž tkví zde – ve ztracené možnosti uvést krátké dílo v rámci tradiční kino-projekce, pojímající dříve násobený program. Vedle televizního prostoru se však dnes otevírá neomezené pole online distribuce, s níž ale u nás dokáže komunikovat pouze dokumentaristická sféra. Vcelku pravidelný úspěch fikčních „kraťasů“ (byť studentských) v Annecy nebo Cannes by přitom měl malé formě spíše dveře otevírat. Letošního Retrievera však jen tak snadno neuvidíte a jiné krátké pokusy z FAMU, UTB či Písku nabízí už jen na ČT Art měsíčně Průvan.

Speciální VOD platforma www.shortoftheweek.com, fungující jako mezinárodní projekt, je jedním z příkladů stálé důvěry v krátkometrážní formát – v jeho přednosti, diváckou atraktivitu. I když web vnějškově evokuje především zábavové pojetí (grafikou, sklonem k sloganovité zkratce, důrazem na žánrové třídění), upozorňuje, že za ním stojí bývalí autoři či dramaturgové z nezávislé americké festivalové scény (Sundance, Tribeca). Snímky přijímají a premiérují v týdenních akcích. Od roku 2007 nastřádali do archivu přes tisíc titulů (třebaže aktuálně 580 nese vavřínovou známku USA). Z českých tvůrců – neboť přihláška je otevřená komukoliv za poplatek 29$/snímek – měly chuť touto cestou vykročit pouze animátorky Alexandra Hetmerová (Swimming Pool, Mythopolis) a Marta Macková (Café již z roku 2006) působící v Anglii (vystudovala v Edinburghu). Jejich hravé 2D animace mohou bavit přesně tím způsobem, jaký v popiscích vybíraných/preferovaných kraťasů editoři webu manifestují: „great short“ by neměl postrádat cit pro silný, zajímavý děj, na stylu nebo žánru nezáleží, pokud v něm vše sebevědomě funguje. Short of the Week tak pojímá stovky titulů, od hororových konstrukcí po groteskní hrátky, až se nechce věřit, že by takových za půltucet sezón mohlo tolik vzniknout. Podezřívat projekt ze zahlcenosti a stranění mainstreamu však nevede jinam než snad k svobodnému ne/zájmu. Profesionalita a péče, s níž organizátoři formát živí, by totiž určitou inspiraci mohly nabídnout: vytvořit lokální „sběrnu“ neuplatněných, školních či amatérských snímků, nenechat je pouze napospas ČSFD a Vimeo odkazům, by potěšilo jak řadového nadšence, tak i experta pokoušejícího se zrání „filmových nadějí“ sledovat pravidelně, jak jen je to možné.

Short of the Week
platforma pro nezpoplatněné sledování krátkých a středometrážních filmů, fungující systémem týdenního či denního aktualizování programu
žánrové třídění: documentary, animation, horror, sci-fi, comedy, drama
třídění i dle tématu, stylu, kolekce a národnosti filmů
explikační anotace a profily tvůrců v angličtině
doprovodná sekce News: zpravodajství, interview či blogy z (americké) scény
poplatek za přihlášku vlastního snímku: 29 $

Zpět

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Filmové dědictví

102 / listopad 2015
Více