Svébytný propadák / Ben Hur

9. 2. 2017 / Anna Krejčířová
mimo kino
Placený

Snímek Ben Hur (2016), pro mnohé shrnuje neduhy současného Hollywoodu. Ať už jde o neinvenční recyklování výdělečných filmů do nekonečné řady sequelů, spin-offů a remaků, nebo natáčení předražených digitálních spektáklů. U nástupce stejnojmenné klasiky, jíž neopomene zmínit snad žádný seznam nejvýznamnějších hollywoodských děl, se obavy ze znevážení projevovaly o to více.

Téměř čtyřhodinový biblický epos Ben Hur (William Wyler, 1959) představuje vrchol své éry nejen z produkčního hlediska, ale též s ohledem na diváckou a kritickou odezvu. Jeho přepracování podle současných nároků na blockbuster, zejména nepřekračování dvouhodinové stopáže, vcelku logicky vzbuzuje u některých pocit okleštěné verze, která se původní nemůže vyrovnat. Režisér Timur Bekmambetov, který stojí za snímkem Abraham Lincoln: Lovec upírů (2012) a jako producent zaštítil Hardcore Henry (Ilya Naishuller, 2015), nicméně zajistil, aby jakákoliv vážnější snaha o srovnávání obou snímků působila bezpředmětně.

V první řadě je potřeba zmínit, že „originál“ byl již třetí hollywoodskou adaptací známého románu. Přestože se Wylerův počin drží v obecném povědomí i dnes, velká část jeho publika se řadí...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Film a hudba

109 / únor 2017
Více