Katarze ukrutné trapnosti / Toni Erdmann

14. 12. 2016 / Kamila Dolotina
zoom
Placený

Svérázný svět dojemně nesnesitelných bytostí, které si zatvrzele prostřednictvím trapných přehmatů umanuly vydobýt přízeň bližních, otevřela německá režisérka Maren Ade už debutem Les pro stromy (Der Wald vor lauter Bäumen, 2003). Jeho název i děj odkazují k životní nadbytečnosti beznadějně nudné učitelky. Její takřka hmatatelné zoufalství z katastrofálních neúspěchů o navázání přátelství je pro diváka stejně skličující jako vítané. Právě v tomto emočním kontrastu odhalila Ade prostor pro žánr, který hravě balancuje mezi zhůřilou groteskou a ultraniterným dramatem.

„Nemilosrdná empatie“ se od té doby stala dominantní intonací režisérčiných fiknčích světů. Ve svém prozatím posledním ztvárnění stojí za bezprecedentním úspěchem snímku Toni Erdmann.  

Když za svůj druhý film Všichni ostatní (Alle Anderen, 2009) získala Ade Stříbrného medvěda a jeho hlavní představitelka Birgit Minichmayr v roli Giti navíc cenu za herecký výkon, vyzdvihovala kritika především ojedinělou intimitu a autentičnost emocí zhmotněných s až nepříjemně pichlavou plastičností. Pohled na radiálně nesourodou dvojici z intelektuálně i ekonomicky rozdílných kruhů přetrvávajících v partnerském vztahu...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Zhlédnout film

Edisonline

Článek vyšel v čísle

Jak prodat film

108 / prosinec 2016
Více