Rotten Tomatoes: kdo hází shnilá rajčata?

4. 10. 2016 / Anna Krejčířová
web
Placený

O předním agregátoru recenzí se v poslední době psalo jako o důkazu odtržení filmových kritiků od běžných diváků. Rozdíly se projevily hlavně u letních velkofilmů, když akční snímek Sebevražedný oddíl (David Ayer, 2016) s rekordními srpnovými tržbami nedosáhl ani na hodnocení 30% a kritiky „certifikovaní“ Krotitelé duchů (Paul Feig, 2016) sotva vydělali zpět produkční náklady. Přitom minulá letní sezóna byla vykládána přesně opačně: stránka sdružující recenze značně urychluje šíření dobré/špatné pověsti a názory kritiků tak dopadají na publikum s větší razancí.

Skóre na Rotten Tomatoes se totiž v roce 2015 většinou shodovala s finančním úspěchem filmů, několik kalkulovaných hitů jako Jurský svět (Colin Trevorrow, 2015) dosahovalo až překvapivých zisků a naopak jiné velkorozpočtové filmy propadly s obrovskými ztrátami. Rapidní přehodnocování během jediného roku ukazuje nejenom nepochopení funkce a principů Rotten Tomatoes, ale také role kritiků.

Stránka získala vůdčí postavení ve filmovém průmyslu díky úzkému zaměření na filmy a seriály (konkurenční Metacritic propočítává i videoherní a hudební recenze), především však...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Čas a trvání

107 / říjen 2016
Více