Ester Nemjóová / Fantaskní světy a nové země

4. 10. 2016 / Eliška Děcká
český talent
Placený

Ateliér filmové a televizní grafiky na pražské UMPRUM je vedle FAMU a zlínské UTB jednou ze tří hlavních kateder, na nichž lze v Česku studovat animaci. „Uprumácký“ ateliér nicméně trochu vybočuje z řady tím, jak se na jeho půdě prolíná animace plynule s grafikou, ilustrací, hranou tvorbou či vizuálními experimenty rozprostřenými napříč nejrůznějšími médií.

Nepřekvapí tedy, že ne každý student nakonec absolvuje své klauzurní či závěrečné zkoušky animovaným filmem, ale zvolí si třeba formát videa, počítačové hry nebo audiovizuální knihy, tak jako třeba aktuálně studentka pátého ročníku Ester Nemjóová, která si vybrala UMPRUM právě proto, „že se tu pod animaci skryje hodně věcí“. Vedle samotné animace ji přitahuje možnost kombinovat ji s ostatními médii, což ji nakonec přivedlo až k její současné animované knize. 

Klasická narativní animace skutečně v její tvorbě příliš nefiguruje. Za nejtradičnější lze v tomto ohledu snad považovat její výtvarnou spolupráci na filmu Tonda a bacil (2014) Kateřiny Karhánkové, studentky FAMU (její profil vyšel v Cinepuru #106). Nemjóová dostala v tomto animovaném filmu s živými herci na starost mimo jiné vizuální podobu ústředního bacila. Svou jakoby naivně dětskou, rozmáchlou kresbou ve...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Čas a trvání

107 / říjen 2016
Více