Jan Hus v kontextu svého posledního televizního obrazu / Hus veřejnoprávní

28. 9. 2015 / Jaroslav Pinkas
televize
Placený

Výročí jsou neúprosná. Něco se musí stát, něco se musí udělat. Šestisté výročí je v tomto ohledu navýsost zavazující. Trojdílný televizní film Jan Hus v režii Jiřího Svobody z produkce České televize, která jej uvedla v červenci, je zřejmě hlavně výsledkem této drtivé okolnosti. Nad scénáristkou Evou Kantůrkovou i režisérem Svobodou se přitom vznášel duch Otakara Vávry a jeho filmového Jana Husa z roku 1954.

„Jejich“ Hus musel být jiný, nesměl být prezentován příliš autoritativně, musel mluvit jazykem současnosti, zároveň neměl nikoho urazit a pokud možno něco smysluplného říci. Veřejnoprávní hrdina 21. století. Výsledek logicky nemohl uspokojit historiky, kteří na podobné aktualizace příliš neslyší. Ovšem to ani zřejmě nebyl jeho cíl. 

O historické (in)validitě Svobodova Jana Husa už psali Milena Bartlová/1 a Petr Čornej./2 Hus je ahistorický, odehrává se v nesprávných lokacích, scénu zaplňují nesprávné rekvizity jako například oltáře. Přes všechny ideologické deformace se tak zdá být Vávrův Hus historicky věrnější. Na zmíněné historické nepřesnosti se ale můžeme dívat i jako na rostoucí autonomii tvůrců, kteří se už nechtějí nechat spoutávat „historickou skutečností“ jako jejich předchůdci před...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Hvězda

101 / září 2015
Více