Nenávist v horkých hlavách / Úpal Dalibora Mataniće /

28. 9. 2015 / Lucie Česálková
zoom
Placený

Z filmových reflexí války a jejích důsledků bývají často nejintenzivnější ty, které se obejdou bez výstřelů, strategií, choreografií bitev a ozbrojených střetů. Odehrávají se na kolbištích mezilidských vztahů, v zákopech nenávisti, s válkou pracují jako s metaforou stavu mysli. Snímek Úpal chorvatského režiséra Dalibora Mataniće, který letos získal cenu poroty prestižní sekce Un certain regard na festivalu v Cannes, je jedním z takových. Ve třech mikro dramatech situovaných postupně do let 1991, 2001 a 2011 se vrací k nezhojeným ranám srbsko-chorvatského konfliktu a chorvatské války za nezávislost.

Aniž by zmínil jediné z historických fakt, aniž by cokoli vysvětloval, snímek přibližuje, kterak politické, národnostní či náboženské konflikty rozrývají každodennost a intimní životy běžných lidí.

V první epizodě se rozpustilá až frivolní Jelena a o poznání netečnější Ivan chystají s vidinou toužené nezávislosti nového života v Záhřebu opustit bezstarostnost venkovského léta i napětí rodinných večeří. Do cesty se jim však postaví Jelenin bratr, právě narukovavší do srbské armády. Ve druhé se znuděná Natasha s matkou vracejí do válkou poničeného domova a najímají řemeslníka Anteho na pomoc s opravou bydlení. Z několika situací kontaktu...

Zpět

Přečtěte si celý článek

Tento článek je zamčený.
Přečíst si jej můžete po zakoupení daného čísla časopisu.

Koupit časopis

Máte číslo už zakoupené? Přihlaste se.

Přihlásit se

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Hvězda

101 / září 2015
Více