Téma: Cinepur Choice 2008

1. 10. 2009 / Zdeněk Holý
téma

V letošním roce připravil festival Cinepur Choice několik novinek. Především jsme pro vás nechali sestavit dva exkluzivní kurátorské výběry světového videoartu a českého experimentálního filmu od Martina Blažíčka a Tomáše Pospiszyla. Český experimentální film je dlouho zdejšími festivaly a institucemi přehlíženou záležitostí a čeští diváci mají jen málo možností se s ním seznámit. Nicméně se zdá, že se mu soustavně začíná věnovat Festival dokumentárních filmů v Jihlavě, do budoucna tedy uvidíme, na kterém festivalu český experimentální film zakotví.

Letos diváci budou moci vidět dva proudy českého experimentálního filmu, jednak stále výraznější trend audiovizuální performance silně ovlivněný počítačovými algoritmy, jednak žánrovou „klasiku“ nejen experimentálního filmu - road movie. Druhou sekcí přesahující hranice kinematografie je sekce videoartu nazvaná Multikino, která bude probíhat paralelně s filmovou přehlídkou ve třech galeriích v pořadatelských městech. Videoart není v rámci filmových festivalů žádnou novinkou, bohužel je zpravidla uváděn v kinech, tedy v prostředí, které není videoartu vlastní. Tomáš Pospiszyl se v souvislosti s převážně filmovou orientací Cinepur Choice rozhodl prezentovat díla známější i méně známá, která smazávají hranice mezi filmem a videoartem.

Ve filmové přehlídce vedle již tradičních osmi příkladů filmů, které dosahují jedinečného filmového výrazu (viz naše motto „nápadný půvab kinematografie“), figurují dvě retrospektivy. Jedna je věnována nadějnému argentinskému režisérovi Pablu Fendrikovi, který na základech „argentinského“ minimalismu (Útočník) dospěl k výrazově bohatému skupinovému portrétu až pudově rozrušené lidské mysli (Vroucí krev). Do budoucna by měla vzniknout pravidelná sekce perspektivních filmařů, neboť kandidátů, kteří mají ve své filmografii dva až tři velmi osobité a kvalitní tituly, je více než dost. Druhá retrospektiva je věnována žijící a hlavně tvořící legendě režisérce Claire Denisové, jejíž tělesná, smysly okouzlující kinematografie je českému divákovi téměř neznámá. Při výběru filmů do retrospektivy jsme se soustředili především na uvedení filmů, které české publikum dosud nemělo šanci vidět, proto v retrospektivě nenajdete její nejslavnější filmy jako Vetřelec, Miluji tě k sežrání nebo Krásná práce (kterou jsme kdysi uváděli ve výběru Cinepuru ještě v rámci LFŠ).

Skoro by se zdálo, že Cinepur Choice nabývá co do velikosti a struktury podoby tradičního festivalu. Zčásti to tak je, ale výchozí ideály zůstaly stejné - prezentovat filmy a audiovizuální produkci, při jejichž výběru hrají roli jen estetické kvality jednotlivých děl, bez ohledu nakolik je to produkt přijatelný pro diváky, sponzory či nakolik je úspěšně obchodovatelný. Tímto bychom chtěli poděkovat Státnímu fondu na podporu a rozvoj kinematografie, který si význam podobného festivalu uvědomuje.

Cinepur č.60 by měl nabídnout nejen zasvěcený úvod k vybraným filmům. Na mnohých z nich také naleznete texty, kterým se pomocí slov daří oživit to, co je na vybraných dílech tak filmově fascinujícího.

Zpět

Sdílet článek

Článek vyšel v čísle

Cinepur Choice 2008

60 / prosinec 2008
Více